• Vprašanja in odgovori detektivke

 • Mateja, kako vas lahko najamem? Vas kar pokličem?

  Preden najamete kateregakoli detektiva se prepričajte, da res izpolnjuje vse zakonske pogoje. Torej vpisan mora biti v evidenco detektivov pri Detektivski zbornici RS. Zasebni detektiv ali detektivka, ki ni vpisan v evidenco pri Detektivski zbornici RS ne sme opravljati poizvedovalne dejavnosti. Potem me pokličite in dogovorili se bova za sestanek.

  Na sestanek prinesite vso morebitno dokumentacijo (slike, naslove, verodostojne listine…), saj mi boste tako olajšali delo, jaz pa vam bom privarčevala denar in za vas znižala stroške. Na sestanku se bova dogovorili za postopek, določili bova okvirno ceno detektivske storitve in pričakovan rezultat. Prosim, ne pozabite na osebni dokument, velja?

  Koliko me stane najem zasebne detektivke?

  Detektivska zbornica RS je predpisala priporočeno ceno urne postavke detektiva. Ta znaša 70 eur na uro, v praksi pa je cena lahko popolnoma drugačna. Odvisno je od najinega dogovora. Zasebni detektivki je poleg detektivske ure potrebno plačati kilometrino, dnevnice in druge potrebne razumne stroške, da lahko učinkovito reši primer.

  Pred pričetkom preiskovanja primera je potrebno zasebni detektivki plačati predujem za tekoče stroške. Lahko se dogovorimo tudi za mesečni pavšal, kjer se bomo natančno dogovorili za količino opravljenega dela. Običajno je to najugodnejša rešitev, zlasti kadar gre za zahtevnejši primer.

  Zgodi se, da zasebna detektivka kljub vsemu trudu, znanju, izkušnjami in delu, ki ga je vložila v reševanje določenega primera ne pride do pričakovanih rezultatov stranke. V takem primeru je naročnik dolžan plačati znesek, ki je bil dogovorjen pred pričetkom dela in podpisan s pogodbo med stranko in zasebno detektivko.

  Vsekakor se bom potrudila, da vam rešim primer čim ceneje in na najvišjem nivoju.

  Fant mi skriva njegov Facebook profil. To me jezi in hočem izvedeti, kaj se dogaja! Detektivka, ali lahko vdrete v njegov profil, da vidim s kom klepeta?

  Vdiranje v katerokoli družbeno omrežje je hud poseg v zasebnost človeka in zato kaznivo dejanje. Zato vam to vsekakor odsvetujem. Kot zasebna detektivka lahko v primeru izven zakonske skupnosti za vas preverim partnerjevo nezvestobo na drugačen, predvsem pa zakonit način. Pokličite me in svetovala vam bom.

  Partner me vara. Detektivka, kako mi lahko pomagate?

  Proces dokazovanja nezvestobe se začne z najinim zaupnim pogovorom. Zavedati se morava, da je lahko rezultat zelo boleč, zato je dobro, da se skupaj pripraviva tudi na posledice. Skupaj bova poiskali znake varanja in vzorce obnašanja vašega partnerja. Priporočam, da se za najin sestanek pripravite in zberete čim več informacij, saj nama bodo koristile v celotnem postopku. Na ta način bom lahko hitreje in ceneje za vas preverila nezvestobo in dokazala varanje, če ta obstaja.

  Moj sin želi ponovno stopiti v stik z očetom. Živi nekje v tujini, že več let ga nisva videla. Kaj nama kot detektivka svetujete?

  V tem primeru gre za iskanje pogrešanih ali skritih oseb. Tudi to je eno izmed področij, ki jih opravljam kot zasebna detektivka. Posredujte mi čim več informacij o očetu, njegovih sorodnikih, aktualne slike očeta, če jih imate, rojstni list vašega sina in ostalo dokumentacijo, ki mi bo pomagala izslediti pogrešanega očka. V takšnih primerih se povežem tudi s kolegi iz tujine, da lahko primer čim hitreje in čim ugodneje rešimo vaš primer. Vesela sem, kadar lahko pomagam in prepričana sem, da lahko najdemo očeta.

  Kako mi lahko pomagate pri ločitvi? Mož skriva skupno premoženje in blati moje ime pred prijatelji.

  V večini primerov ločitve se kot zasebna detektivka srečujem s primeri, ko partner premoženje skrije in blati bivšo partnerko pred znanci in prijatelji. V teh primerih najprej poiščem skupno premoženje, ki je bilo ustvarjeno v zakonu. S pomočjo pravnika to ustrezno zavarujemo, da ga bivši partner ne more odtujiti ali kako drugače obremeniti.

  Vedeti morate, da je blatenje imena kaznivo dejanje zoper vašo čast in dobro ime (žaljiva obdolžitev, opravljanje, obrekovanje). Kaznivo dejanje se preganja z zasebno tožbo, vendar je rok za vložitev zelo kratek, zato je potrebno zbrati dokaze takoj, da ne bi možnost tožbe zastarala.

  Imam zelo ljubosumnega partnerja. Za rojstni dan mi je kupil nov telefon. Od takrat se dogajajo čudne stvari. Če sem v trgovini dolgo v vrsti, me kliče in sprašuje kaj toliko časa počnem v trgovini. Včeraj mi je očital, kaj sem preko Viber-a pošiljala prijateljici. Vsakič ve s kom sem, kje sem in kaj se pogovarjam. Znorela bom. Nobene zasebnosti več nimam. Detektivka Mateja, nujno mi morate pomagati!

  Po opisanem lahko z veliko verjetnostjo trdim, da imate na vašem pametnem telefonu namaščen skrit vohunski program, ki vašemu partnerju omogoča popoln nadzor nad vašo komunikacijo. Klici, SMS sporočila, elektronska pošta, slike, zgodovina brskanja na spletu, Messenger, Facebook, Skype, Viber, WhatsApp, Badoo, WeChat, Hangouts,  Twoo, Tinder, Linkedln in vse ostale možne komunikacije preko družbenih omrežij se beležijo na serverju vohunskega programa.

  Vaš partner preko vmesnika na serverju bere, posluša in gleda vse, kar vi počnete na pametnem telefonu. Predlagam, da nas pokličete iz drugega telefona, ki ga ne uporabljate sicer, in se dogovoriva za sestanek. Ta mora biti znotraj vašega delovnega časa, ko verjetno ne vohuni za vami. Tako bom lahko strokovno pregledala vaš telefon.  Odločili se bova, kako bova postopati naprej. Raziskati je potrebno, s kakšnim namenom partner to počne. Žal se večkrat izkaže, da tak nadzor partnerji zlorabljajo, da lahko prikrijejo varanje. S tem namreč preverjajo kaj dejansko partnerka ve in kje se giblje v času ko varanje traja. A ne obupajte, zagotovo vam bom pomagala in v čim večji meri rešila vašo stisko.