• Vzrok za varanje

 • Zakaj moški varajo?

   

  Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora. Na vzrok za varanje vpliva več dejavnikov, med drugim tudi karakter osebe, ki vara. Vsak ima svoj razlog in svojo zgodbo.

  Razlogi za varanje so zelo različni. Do nezvestobe lahko pride zaradi dolgočasja, želje po samopotrditvi, nezadovoljstvu v zakonu, nezmožnosti biti sproščeno intimen s svojo partnerico ipd. Moški ego ima veliko moč. Mnogi varajo tudi preprosto zato, da se čutijo zaželeni in občudovani.

  Zmotno je torej verjeti, da moški varajo samo zaradi seksa. Raziskave so pokazale, da večji del moških vara, ker v razmerju občutijo praznino oz. čustveno nezadovoljstvo. Ženske velikokrat zmotno mislijo, da moškim čustva ne pomenijo nič, a verjemite, tudi moški želijo razumevajoče in tople partnerice. V kolikor v obstoječem razmerju občutijo praznino, si nemalokrat poiščejo ljubimko, ker jim ljubica daje toplino in občudovanje. Fizična privlačnost niti ni na prvem mestu. Moški torej ne varajo, ker bi mislili, da bo seks s privlačnejšo žensko boljši, temveč samo zapolnjujejo čustveno praznino. Povežejo se z določeno žensko, seks je tu bolj posledica. Moški, ki vara svojo partnerko po navadi to stori tudi zaradi občutka moči, ki jo dobijo iz odnosov z drugimi ženskami. Ta občutek jim daje, da so zaželeni.

  Zanimivo je, da nekateri moški padejo pod vpliv ženske, ljubice, ki jih zna tako premamiti, da so celo pripravljeni prekiniti dobra obstoječa razmerja, ne glede na to, da so s svojo ljubico imeli že slabe izkušnje.

  Raziskave so pokazale, da je okoli 40 odstotkov moških, ki so varali, svojo ljubico spoznalo na delovnem mestu. Pogosto gre za ženske, ki so jim moški nadrejeni, one pa jih zelo občudujejo, ga hvalijo in cenijo njegove dosežke. Moški, ki so doma občudovani bodo redkeje skočili čez plot.

  Kar dve tretjini moških, ki varajo, čutijo krivdo, ker varajo, a občutek krivde največkrat ni dovolj, da bi moške ustavil pri skoku čez plot.

  V nadaljevanju navajam še nekaj najpogostejših razlogov za varanje:

  Težave v zakonu

  Zagotovo je najpomembnejši in najpogostejši razlog prav ta. Če se partnerja pogosto prepirata, prepirov pa ne rešita, se težave kopičijo. V zraku je ogromno napetosti in tako moški kot ženska postajata vse bolj nesrečna. Tukaj nastopi pomembna odločitev, ali se bosta borila za zakon, ali pa bo eden pobegnil in iskal uteho drugje.

  V takšnih primerih se moški pogosto odloči za varanje, ki ga dojema kot pobeg od domačih težav. Vsaj za nekaj trenutkov si namreč želi, da bi mu bilo lepo, da bi občutil brezskrbnost, pa čeprav z drugo osebo. Pri tem sam sebe prepričuje, da ob tem dejanju njegove težave nikogar ne obremenjujejo in da lahko živi normalno življenje.

  Dolgčas v zvezi

  Nekateri moški smatrajo zakonsko rutino za precej naporno in dolgočasno a to spoznajo šele, ko so že poročeni z ljubeznijo svojega življenja. Da bi si popestrili vsakdan in občutili vznemirjenje iščejo priložnost za avanturo. Žal so preleni, da bi vznemirjenje poiskali doma ali pa jim ga žena ne nudi dovolj, in bi se morala – roko na srce – bolj potruditi za popestritev ‘veselih uric’. V resnici je zanj veliko lažje, da uživa na ilegalen način, saj je že odločitev za afero precej vznemirljiva. Tak zakon verjetno ne bo trajal prav dolgo, sploh če in ko bo partnerica odkrila skrivne naslade svoje moža.

  Čustveno nezadovoljstvo

  Če je partnerica preveč okupirana s svojim delom, lastnim življenjem ali nečim drugim, potem je njen partner verjetno čustveno zapostavljen in v zvezi čuti praznino. Večina moških sicer skriva svoja čustva, zato njihove potrebe ženske preprosto ne opazijo in mislijo, da je vse v redu. Zato partnerji zadovoljstvo iščejo drugje.

  Namerno varanje

  Najverjetnejši razlog za moškega bi bil, da želi ločitev. A ker je neposreden in odkrit pogovor z zakoncem po navadi najtežji, je takšen način prekinitve zveze lažji. Varanje pa je dovolj močan razlog, da prevarana žena vloži zahtevo za razvezo zakona. Kadar gre za namerno varanje, moški varajo bolj neposredno, celo odkrito, saj želijo s tem pri ženi povzročiti občutek popolne frustracije.

  Potreba po pomembnosti

  Tukaj gre predvsem za moški ego. Če se moški počuti nepotrebnega ali celo nezaželenega pri svoji ženi, bo pozornost poiskal drugje, torej pri ljubici, ki ga bo zasipala s pozornostjo in mu dala vedeti, da je nekaj posebnega. Zaradi tako nedolžnega vzroka in posledično afere lahko pride do konca zakonske zveze. Sploh, če se partnerja ne znata odkrito pogovoriti o pravih vzrokih za varanje.

  Moški največkrat varajo zato, ker jim neka potreba v partnerskem odnosu ostaja trajno nezadovoljena.

  Kontaktirajte me, pomagala vam bom strokovno in diskretno >>

   

  vzrok za varanje